Am aflat că are cancer – Partea I

Notițe din jurnalul personal:
” .. și era o dimineață obișnuită, doar că una foarte matinală, nu cred că îmi mai amintesc ceva foarte clar. Eram foarte adormită și nu știu exact din ce motiv, că dormisem continuu ore bune timp de cîteva zile. Cred că totuși era de la Leucemie, corpul meu folosea toată energia ca să lupte cu celulele blastice (cancerigene) și logic că nu mai rămînea  energie pentru nimic. Nici nu îmi imaginam ce întorsătură va lua ziua mea. Mă pornisem la o simplă analiză, ca să ajung la ora prînzului la internare în secția Hematologie nr.2 ”

Așa începe povestea mea.. mi-am dorit foarte mult să las aceste rînduri aici, pentru că ele redau 100% starea unui om recent diagnosticat, care nu are idee ce are, ce trebuie să facă și ce va urma..
Este atît de important ca persoana voastră dragă să nu fie de una singură în timpul luptei și mai ales la începutul ei.  Pentru ca tratamentul să aibă succes nu este de ajuns să fii diagnosticat la timp si tratat dupa cel mai nou protocol internațional de succes. Sunt înca cîteva puncte la fel de importante despre care aș vrea să vă vorbesc.

1.  Alegerea medicului curant de către pacient
Unul din cele mai importante lucruri pentru mine a fost desigur relația mea cu medicul meu curant, în anumite momente anume ea era persoana care mă motiva să imi continui lupta. În timpul tratamentului între pacient și medic se formează o relație foarte deosebită. E atît de important să ai încredere în medicul tău curant, să știi ca orice întorsătură nu ar lua tratamentul, el/ea știe ce face, o să fie mereu acolo, alături de tine și o să lupte cot la cot cu tine, ca să învingeți boala. Pe mine personal m-a ajutat mama ca să îmi găsesc medicul, de aceea nu ezitați să căutați informație despre ce medic la moment este cel mai bun și cu o rata de succes mare în tratarea tipului respectiv de cancer. Nu vă rușinați să schimbați medicul curant dacă ceva nu vă aranjează, la actualul, ăsta este dreptul deplin al pacientului.

2. Alegerea clinicii și țării unde ați dori să vă tratați
Înțeleg, în momentul cînd un om drag este diagnosticat cu cancer, primul gînd care vă vine în cap e ” Vom face orice, vom merge oriunde, vom plăti cît cer, doar ca să îl/o salvăm.” Și asta este o abordare absolut corectă, însă eu v-aș sfătui să  alegeți totul cu cap, informați-vă foarte bine despre clinica unde mergeți, ce rată de reușită a tratamentului are clinica respectivă, care sunt condițiile de tratament, dacă se mai tratează cineva de la noi acolo, la ce etapă de tratament sunt și care  e starea lor acum. Alegeți cu grijă și țara unde veți face tratamentul, dacă aveți pașaport român, puteți cumpăra asigurarea medicală și o bună parte din tratament să fie absolut gratuită.  Ajutați omul drag care suferă de cancer să obțină aceasta informație și să facă alegerea corectă.

3.  Aveți grijă, deasemenea, de celelalte organe neafectate de cancer
Chimeoterapia afectează extrem de mult și alte organe interne cum ar fi, inima, ficatul, pancreasul, stomacul, mușchii, oasele.. aveți mare grijă de ele, dați analize cît mai des și monitorizați situația la zi, sau măcar la săptămînă, în caz că starea unuia din ele, se înrăutățește nu ezitați să faceți un tratament de menținere și să vă consultați cu un medic specialist. Medicul meu la începutul tratamentului mi-a spus: ” De leucemie încă nimeni, niciodată nu a murit, au murit de la complicațiile ce au apărut la alte organe în urma tratamentului.” Așa că aveți mare grija și de celelalte organe neafectate încă de cancer.

4.  Alegeți cele mai bune și calitative medicamente pentru curele de chimioterapie
Informați-vă foarte bine despre ce medicamente merge vorba, ce doză va fi administrată și dacă există o variantă mai bună, mai calitativă al acestui medicament. Nu ezitați să o achiziționați și să faceți tratamentul anume cu medicamente calitative. Este unul din cele mai importante momente din succesul tratamentului. Pentru un pacient este destul de dificil ca pe lîngă procedurile zilnice, să mai aibă energia și puterea necesară ca să caute aceste medicamente, de aceea ca rude și prieteni apropiați, ar fi foarte bine dacă l-ați putea ajuta la acest capitol.

5. Cereți ajutor
Trebuie să recunoaștem că trăim în Republica Moldova, țară unde din păcate foarte multe analize amănunțite, proceduri , operații, transplant pur și simplu nu se fac. De aceea nu vă fie rușine să cereți ajutorul rudelor, prietenilor, cunoștințelor de peste hotare. Orice ajutor și informație este binevenită. Nu trebuie să vă fie rușine de a cere ajutorul  în așa momente.

6. Susțineți activ și direct persoana dragă aflată în lupta cu cancerul
La acest capitol aș putea vorbi ore întregi și cred că voi reveni neapărat cu o postare pe măsură, în curînd pe blog, dar ceea la ce mă refer este că orice ajutor și susținere este binevenită în așa momente. Și vorbesc despre lucruri absolut pămîntești ca.. pur și simplu gătește o supiță gustoasă și adu-o  prietenului, dacă ai mașină ai grijă, ca omul drag ție, ce suferă de cancer să ajungă la spital și de la spital acasă, în siguranță, adu-i filme și cărți bune ( e superb timpul petrecut calitativ în timpul chimeoterapiei), scote-l în oraș pentru o cafea, scrieți-le mesaje, multe mesaje, chiar de nu primiți un răspuns, credeți-ma ele sunt citite 🙂

Sper din suflet că acest articol vă va ajuta în lupta care urmează să o cîștigați și să vă spun încă un secret ca de la un fost bolnav de cancer, anume grija și dragostea celor apropiați e ceea ce ne mișcă din loc, atunci cînd simțim că nu mai putem.

Cu mult, mult drag de voi,

signature_black

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Anunțuri

Un gând despre „Am aflat că are cancer – Partea I

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s